torstai 28. helmikuuta 2019

VISIT CALGARY PART 1

Hei!

Otsikossa lukee osa 1/part 1 sen vuoksi, että postauksen nimeämistä häiritsi tiedossa oleva tosiasia siitä, että tulen menemään Calgaryyn vielä uudestaankin ja todennäköisesti kohteita tulee lisää, joita voin suositella, koska kaupunki on iso ja siellä riittää paljon tekemistä. Calgary on suuri kaupunki ja välimatkat ovat pitkiä, ajomatkaa on kaikkialle melko paljon. Ruuhkat ovat kuulemma myös pahat erityisesti aamuisin.

Helmikuun 16. päivä lensimme iltalennolla Calgaryyn kahden suomalaisen vaihto-opiskelijan kanssa, mutta samalla lennolla lensi myös meksikolainen kämppikseni, koska hän oli menossa sukulaisilleen Calgaryyn. Me yövyimme perheessä, jonka äiti on kotoisin Kiuruvedeltä ja heitä voinee sanoa tuttavaperheeksi. Perhe oli kyllä todella ihana ja vieraanvarainen ja otti meidät hyvin vastaan, vaikka itsekin menin sinne ensimmäistä kertaa. He lupasivat tuoda myös suomalaiset kaverit mukana, vaikka en itse sitä viitsinyt edes kysyä, kun majapaikkaa tiedustelin! Kiitos vain Heinille ja muulle poppoolle, tulen mielelläni uudelleen!

 

Reginan lentokentällä oli pakollinen Tim&Hortons käynti, koska se on erittäin kanadalainen ja todella suosittu ruokaketju, joka on parhaiten tunnettu kahveista, donitseista ja baageleista. Sieltä saa myös sämpylöitä, smoothieta, kaikenlaista. Eikä se ole kovin kallis ketju, yllättävän halvalla saa useammankin tuotteen. Esimerkiksi toinen suomalainen maksoi kahvijuomasta ja juustobaagelista tai vastaavasta n. 3,5 dollaria. Se on euroissa noin 2,3 euroa. Mistä saa Suomessa yhtään mitään vastaavalla hinnalla? En kovin montaa paikkaa keksi.




Minä toivoin käyntiä Calgaryn olympiakylässä, missä on järjestetty talviolympialaiset vuonna 1988. Samoissa kisoissa kyseisessä mäessä Matti Nykänen on hypännyt kolme olympiakultaansa, jotka ovatkin huikeimpia saavutuksia hänen urallaan. Calgaryssa oli aika kylmä sää, mutta kyllähän me suomalaiset tarkenemme! Vaikka kyllä iltapäivän puolella ulkona liikkuminen ja kuvien ottaminen alkoi käydä jo koettelemuksesta. :D 





Calgaryssa on paljon korkeita rakennuksia ja se on ylipäätänsäkin melko teollisen oloinen kaupunki. Minä kuvasin kaupunkia betoniviidakoksi, kun Calgary Towerista käsin rakennusten kattoja katselin. Uskon, että kaikissa kaupungeissa, kuten myös Calgaryssa, on erilaiset puolensa eri vuodenaikoina ja talvi ei ole niistä viehättävin. Keli oli myös pilvinen, joten maisemat tornista eivät olleet parhaimmat mahdolliset. Valitsimme aurinkoisen päivän Kalliovuorille, mikä oli nappivalinta! Siitä enemmän eri postauksessa, jotta tämä ei veny liian pitkäksi. 








Me suomea puhuvat savolaiset oltiin siis lähdetty reissuun, koska Kiuruvesi ja Siilinjärvi olivat edustettuina Pohjois-Savosta ja Etelä-Savosta Mikkeli! Torniin mennessä näimme myös muita Reginan vaihto-opiskelijoita, jotka olivat myös tulossa torniin. Naurettiin, että voidaan lähteä Reginasta, mutta Regina ei lähde meistä eikä sitä pääse karkuun mihinkään. :D
Torni oli kyllä upea kokemus, vaikka keli olikin pilvinen. Minä en uskaltautunut menemään lasilattialle, koska alas katsominen reunalta oli jo ihan tarpeeksi minulle. :D Minulla on jonkin sortin korkeanpaikankammo, mutta silti aina ahdan itseni milloin minnekin korkeuksiin. Siispä en voi sanoa, että on kyse varsinaisesti kammosta, joka rajoittaisi hirveästi tekemisiäni, mutta se on ehkä ylivirittynyt itsesuojeluvaisto. Olen mm. noussut Red Bull 400- tapahtumassa Puijon suurmäen nokkaan omine voimineni ja katsellut sieltä alas suhteellisen rauhallisena, kiivennyt korkeaan näköalatorniin ja onhan näitä muutamia tapauksia. Sitten taas Heurekassa halusin katonrajassa olevaan vaijeripyörään, mutta sain jonkin sortin paniikkikohtauksen ylhäällä ja minua ei saanut kirveelläkään nousemaan sen hökötyksen selkään, vaikka Mari kuinka yritti tsempata ja manata minut alimpaan maanrakoon, mutta ei siinä auttanut kuin lähteä jalat vetelänä takaisina alas, kun takana oli lapsia jonossa. :D


Kanadassa lähes kaikkialla myydään vaahterasiirappia, joten varmasti tulee mahdollisuuksia ostaa sitä yksi purkki mukaan ennen kuin poistun maasta! Mutta kannattaa pistää mieleen, että jos matkustaa käsimatkatavaroilla, niin tämä on neste. Jos sinulla on paljon nesteitä, kannattaa miettiä asiaa ennen ostamista. Nimimerkillä toinen suomalainen kaverini ei ajatellut asiaa ja huomautimme asiasta, mutta asia järjestyi hyvin, kun luopui muutamista pesuainepurkeista!




 Tornivierailun jälkeen suunnistimme Heinin suosittelemaan kauppakeskukseen lounaalle ylimpään kerrokseen, jossa oli sisäpuutarha. Se oli kyllä tosi kaunis ja rauhoittava paikka, vaikka siellä juoksikin lapsia ympäriinsä! Mukavaa, että hektisyyteen ja ihmispaljouteen liitettyyn kauppakeskukseen on tehty tällainen sisäpuutarha ja yritetty tuoda luontoa sisätiloihin.



Kanadassa ei ole matkustajajunaliikennettä yhtään samalla tavalla kuin Euroopassa on tottunut, mutta Calgaryn keskustassa liikennöi juna, jolla pääsee muistaakseni 1-alueen sisällä kulkemaan ilmaiseksi paikasta toiseen. Halusimme ruokailun jälkeen välttää kävelyä ja testata tätä kaupunkijunaa. 




Calgaryssa oli kuulemma vastikään avattu uusi kirjasto ja siltä se vaikuttikin, kun kävimme kiertelemässä kirjastossa. Siellä oli melko paljon ihmisiäkin, varmaankin uutuuden viehätyksestä johtuen. 






Viimeisimpänä kohteena kävimme keskustassa Olympia Plazalla, joka on ollut olympialaisten pääpaikka silloin, kun olympialaiset järjestettiin. Samana iltana tuolla aukiolla olisi järjestetty Glow Festival samaan tyyliin kuin esimerkiksi Oulussa Lumo Festival. Ympäri kaupunkia oli erilaisia valoja, jotka olisivat varmaan olleet pimeällä ihan nättejä, mutta aloimme olla jo sen verran kylmissämme ja olimme olleet liikenteessä koko päivän, joten totesimme, että valot saavat nyt olla ja lähdetään lämpimään kotiin syömään ja lepäämään. :D




Olympia Plazalta löytyy muistotauluja/kunnialaattoja, miten niitä suomeksi sanotaankaan. Muutamasta laatasta löytyi suomalaisia nimiä, joita oikeastaan halusinkin mennä katsomaan. Jääkiekon, mäkihypyn ja maastohiihdon kohdalta löytyi suomalaisia nimiä, mm. Matti Nykänen, Ari-Pekka Nikkola ja Marjo Matikainen.

Tässä pintaraapaisu Calgarysta. Tulette varmasti saamaan lisää postauksia Calgarysta keväämmällä, kun menen sinne uudelleen! :) On kiva nähdä kaupunki sitten, kun talvi alkaa väistyä ja kevät toivon mukaan lämmetä. Tällä hetkellä Saskatchewanissa ei vaikuta kovin lupaavalta kevään tulon suhteen, koska täällä on koko ajan aivan hirveän kylmä! :D Alkaa jo vähän käydä hermoille, kun ei ole päässyt kuukauteen hiihtämäänkään kunnolla, kun on koko ajan niin kylmä, ettei huvita lähteä tai ei edes voi lähteä, jos haluaa selvitä hengissä. :D Elättelen toiveita, että maaliskuun vaihtuessa kelitkin alkaisivat jo vähitellen lämpenemään kylmäksi tiedetyssä Reginassakin!


Nyt on siis jo palattu arkeen ja ensimmäinen kouluviikko loman jälkeen on jo takana. Palailen Banffin ja Edmontonin postausten merkeissä, kun on taas aikaa! 


Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti