keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Kuinka hakea vaihtoon?

Ajattelin kuitenkin aloittaa blogin kirjoittamisen käymällä läpi pääpiirteittäin vaihtoon hakuprosessia. Prosessi on erilainen riippuen siitä, mihin olet hakemassa ja minkä ohjelman kautta. Erasmus+ suuntautuu Euroopan maihin ja north2north haun kautta pystyi hakemaan ainakin Pohjoismaihin, Venäjälle ja Pohjois-Amerikkaan. Muista hakuohjelmista en osaa kertoa tarkemmin, koska minulla ei ole niistä omakohtaista kokemusta.

Erasmus hausta näin alkuun sen verran, että se oli melko "helppo". Riitti, että täytti yhden lomakkeen Oamkin vaihtoonhakuportaalin kautta. Oamkin järjestelmässä lomakkeen täyttö on mahdollista aloittaa, tallentaa ja jatkaa täyttämistä myöhemmin. Tämä lomake oli englanniksi ja se kysyi kaikki mahdolliset tiedot. Listaan myöhemmin, mitä kaikkea kannattaa olla valmiina ennen hakemuslomakkeen täyttämistä. Itselleni se kaikki tuli aivan yllätyksenä toisiksi viimeisenä iltana ennen viimeistä hakupäivää. Ilmeisesti jotain näinkin oleellista jäi sanomatta, vaikka kävinkin kv-koordinaattorin ja tutkintovastaavan juttusilla vaihtoasiani tiimoilta. (Lue: Olin siis aivan paniikissa, kun ehdin jo luulla, etten ehdi millään saada kaikkia liitteitä seuraavaan päivään mennessä, mutta onneksi ihana kv-koordinaattorimme näki sähköpostini, jossa totesin, että "hätäilyt sikseen ja suoraan paniikkiin" ja soitti minulle. Keskustelu rauhoitti minua kummasti ja hän vakuutti, että ehdin saada kaikki liitteet seuraavan päivän aikana ja tehdä haun kaikessa rauhassa.)


Tein siis Erasmus haun kaiken varalta, vaikka north2north hakuni Kanadaan oli minulla ensisijainen. Molempiin sai laittaa kolme vaihtoehtoa, joihin mieluiten menisi. Kohdehakua varten oli suuri apu Oamkin omasta MoveON lähtevien opiskelijoiden vaihtokohdehausta. Tätä kautta pystyi siis tutkimaan kohteita, joiden kanssa Oamkilla on yhteistyösopimus. Voi olla, että muissa korkeakouluissa on sama periaate tai sitten ei, joten kannattaa ottaa selvää oman koulun toimintaperiaatteesta. On myös mahdollista hakea muuhun kohteeseen kuin kyseisiin yhteistyösopimuksen omaaviin kohteisiin, mutta silloin asian eteen täytyy tehdä vielä enemmän itse töitä ja mahdollisesti tällöin joutuu maksamaan myös kyseisen yliopiston lukukausimaksut, jotka ovat merkittävästi paljon enemmän kuin Suomessa opiskelijakortin lukukausitarran hinta. Puhutaan muutaman kympin sijaan useammasta tuhannesta eurosta. En tiedä poikkeuksista, mutta näin minun on annettu ymmärtää. Toki on mahdollista tehdä myös harjoittelu ulkomailla, mutta silloinkin joutuu mahdollisesti tekemään enemmän itse töitä paikan hommaamiseksi ja joku yhdyshenkilö kohdemaassa ja kohdekaupungissa auttaa paljon asioiden järjestämisessä. Suomesta käsin on ymmärtääkseni vaikeaa saada hoidettua harjoittelupaikkaa ja asuntoa ilman vaihtojärjestelyä, jos joku henkilö ei voi hoitaa asioita puolestasi kohteessa, varsinkin jos kohde ei ole oman kotikorkeakoulusi kanssa yhteistyössä. Näinkin minulle on koulun puolelta sanottu, en siis aivan päästäni näitä juttuja vedä!

Näyttökuva Oamkin vaihtoonhakuportaalista: tästä kohtaa alkaa vaihtohakemuksen täyttäminen. Tuolloin ylimmäinen ja toisiksi alimmainen olivat avoimet.
 

North2north -hakuun piti myös tehdä hakemus Oamkin vaihtoonhakuportaalissa ja siihen päti sama periaate, että täyttämisen voi aloittaa, tallentaa ja jatkaa myöhemmin. Tämä periaate on siis armollinen hakijaa kohtaan. Kuitenkin north2north -hakemuksen kanssa meitä varoiteltiin, että järjestelmä on armoton ja jos et täytä sitä kerralla, lomake tulee lähetetyksi sellaisenaan, mitä olet siihen ehtinyt täyttää, vaikka se ei olisi valmis. Tämän vuoksi skarppasin todella kaikki vähäiset aivonystyräni valppaiksi, kun aloin hakemusta täyttämään. Sain kv-palveluista sähköpostilla lyhyen ohjeistuksen täyttämiseen, koska jossain kohtaa hakemusta oli kaikkia hakijoita yleisesti hämmentävä kohta. Sain siis valmiit vastaukset ja selvennykset sähköpostilla ennen hakuani, joka todella helpotti, koska olisin varmasti jäätynyt kyseisten vaihtoehtojen kohdalla ja en olisi tiennyt, mihin kohtiin kuuluu laittaa Yes ja mihin No. Kiitos taas tästäkin kv-koordinaattorille.

Lomake oli itsessään selkeä ja ymmärrettävä, en muista että minulla olisi ollut muiden kohtien kanssa suurempia ongelmia (eikä tuonkaan hämmentävän kohdan kanssa ollut ongelmaa, kun sain ohjeistuksen). Lomakkeen täytti melko nopeasti, mutta kannattaa tehdä se huolellisesti ja varata kaikki liitteet valmiiksi sähköiseen muotoon skannattuna. Tällöin pääset helpolla ilman stressiä ja voit unohtaa hätäilyn ja paniikin.
Ja totta kai ennen hakemuksen täyttämistä on kannattanut tehdä salapoliisityötä kohdemaiden ja kohdekorkeakoulujen suhteen, jotta tiedät jo kolme vaihtoehtoasi, koska sinun tulee syöttää nämä hakemukseen järjestykseen mieluisimmasta vaihtoehdosta alkaen. Itse hain Erasmuksen kautta ensimmäisenä Hollantiin (Groningen), toisena Belgiaan (Ghent) ja kolmantena Englantiin (Coventry). Ne eivät olisi olleet yhtään huonoja vaihtoehtoja, jos en olisi saanut myöntävää vastausta Kanadasta.


CIMON sivuilla north2north: Opiskelijalle -kohdassa oli listattu Kanadaan olevat waiverien määrät eli lukukausimaksuttomien paikkojen määrät. Itselleni on vieläkin hämärän peitossa, sainko minä noista Reginan kahdesta paikasta toisen koko Pohjoismaiden alueelta vai suomalaisten hakijoiden joukosta. Määrä on nimittäin melko vähäinen.

http://www.cimo.fi/ohjelmat/north2north/opiskelijalle.

En tiennyt miten suuri todennäköisyys minulla on tulla valituksi, koska kaikki vaan sanoivat minulle joka käänteessä, että Kanadaan on vaikeaa päästä, sinne on monimutkaisempi vaihtoprosessi, sinne pääsee vain murto-osa hakijoista ja suurimman osan matka tyssää vuosittain varhain, kun ei tule valituksi. Kuitenkin sanottiin, että kannattaa silti hakea, koska kyllä sinne aina muutama pääsee. Päätin, että yrittämällä en häviä mitään ja tiesin, että yrittämättä en ainakaan pääse. Päätin, että teen niin hyvän motivaatiokirjeen kuin osaan, oikoluetan sen kavereilla ja kanadalaisella ystävälläni ja panostan sisältöön. Tuli mitä tuli, olenpahan yrittänyt parhaani.

Kävin ennen hakua Kotkantien kampuksella kuuntelemassa north2north -infon ja siellä oli vastikään Kanadasta vaihdosta palannut poika (joka oli itse asiassa samassa provinssissa minne olen itse nyt menossa, mutta eri kaupungissa) ja hän kertoi kokemuksiaan. Tämä info oli viimeinen tikki päätökselleni hakea north2northin kautta Kanadaan. Päätin itse mielessäni, että nyt on aika jos milloinkaan. Jos en nyt toteuta haavettani lähteä vaihtoon, en tule toteuttamaan sitä ikinä ja sitä tulen takuulla katumaan. Jos en yritä nyt päästä Kanadaan, voi olla ettei sinne niin vaan tule lähdettyäkään.

Vaihtoajatus oli kasvanut sisälläni pitkään ja kirjoitin kouluun hakiessani ennakkotehtävään, että minulla on haave lähteä vaihtoon opintojeni aikana. Meitä on koulussa kannustettu siihen. Olin kuitenkin koko ajan lykännyt ajatusta ajattelemalla, että onhan tässä aikaa miettiä, lähteekö vaiko ei. Toisena päivänä olin sitä mieltä, että ei minusta ole siihen ja en ole tarpeeksi rohkea, toisena taas päättäväisenä vakuutin, että olen vahva ja haluan sen kokemuksen, haluan lähteä ja voittaa pelkoni siitä, ettenkö selviäisi. Nämä ajatukset sahasivat vuoristorataa pääni sisällä. Pohjimmiltani tiedän, että selviän, pystyn ja olen tarpeeksi vahva ja rohkea. On inhimillistä pelätä uutta ja tuntematonta, mutta on rohkeutta uskaltaa tehdä se silti.

Kun huomasin tammikuussa, että vaihtohaku vuodelle 2018-2019 on auennut ja sulkeutuu helmikuun lopussa, se oli pysäyttävä hetki. Tajusin, että nyt on toimittava, jos mielin lähteä vaihtoon. En ollut tiennyt, että haku tehdään jo vuotta ennen - tässä taas yksi informaatioaukko. Voihan olla, että olin tietämätön asiasta, mikä ei tavallaan yllättäisi, mutta luulisi, että olisin siitä kuullut aiemmin. Laitoin sähköpostia kv-koordinaattorille ja hän ilman muuta kannusti hakemaan. Järkytyksekseni huomasin, että north2north haku päättyy kuukauden päästä, 15. helmikuuta, mikä oli puoli kuukautta ennen Erasmus-hakua, joka päättyi 28. helmikuuta. Tiesin, että nort2north haun eteen on tehtävä enemmän töitä, joten hetken aikaa hätäännyin siitä, etten ehdi tehdä kaikkea ennen sitä, mutta voi kuule, ehdin panikoida vielä pahemmin pari päivää ennen haun umpeutumista, koska minulla ei ollut puoliakaan liitteistä. :D Ne oli kuitenkin helpommin hankittavissa, koska olin jo laatinut suurella vaivannäöllä motivaatiokirjeeni ja CV:ni englanniksi. Olin tehnyt jo vaativimmat osiot. Tuolloin minulla oli melko paljon koulua ja samaan aikaan paahdoin iltakaudet ylimääräistä vaihtohakuni eteen, koska panostin todella näihin kahteen, varsinkin kirjeeseen. Onneksi vaivannäkö myös palkittiin, etteivät menneet työtunnit hukkaan!

Joten note for you: jos haluat vaihtoon vuoden päästä, suosittelen lämpimästi miettimään asiaa jo vuotta ennen, ettei tarvitse järkyttyä näin paljon kuin minä. :D Selviät vähemmällä!

Mutta ei tuo hetki ollut kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun asiaa mietin. Olin kuitenkin pyöritellyt asioita päässäni. Onneksi keräsin itseni ja päätin uskaltaa. Tiedän, että olisin itselleni katkera vielä vanhana kiikkustuolissa, jos en olisi nyt hakenut.

Ja näin pitkän saarnani (ajatelkaa se kallisarvoisena informaationa, jota ilman ette säästyisi ylimääräiseltä stressiltä ja järkytykseltä) päätteeksi listaan vielä selkeästi, mitä liitteitä sinulla tulee olla hakua tehdessäsi. Nämä koskevat myös Erasmus hakua, mikä yllätti itsenikin. Itse asiassa north2northin viralliseen hakuun ei tarvinnut edes liittää näitä kaikkia (muistaakseni opintorekisteriotetta ja passin kopiota), koska näitä minulta on pyydetty valinnan jälkeen lähetettäväksi sähköisinä liitteinä kohteeseen. Tarvitset kuitenkin nämä kaikki, joten unohda edellä mainittu ja paina mieleesi seuraavat:


1. MOTIVAATIOKIRJE
Note for you: PANOSTA TÄHÄN. Tämä on hakemuksen tärkein osa.
Ohjeet TÄSTÄ


2. CV ENGLANNIKSI

Käännä suomenkielinen CV:si englanniksi.


3. VIRALLINEN OPINTOREKISTERIOTE ENGLANNIKSI
Saat sen opiskelijapalveluista hyvin helposti. Leima on tärkein, itse tulostettu versio ei kelpaa.

4. ENDORSEMENT LETTER
Saat tämän kv-palveluiden kautta. Minulle lähetettiin automaattisesti ennen hakua.

5. PASSIN KOPIO
Skannaa passisi. That's it.

Jos en nyt unohtanut mitään aivan suunnattoman tärkeää, niin tässä pitäisi olla kaikki liitteet. Itse tiesin näistä vain motivaatiokirjeen ja CV:n, jotka kylläkin vaativat suurimman työn, mutta oli pieni järkytys, kun tajusin, että opintorekisteriotteeseen täytyy olla virallinen leima. Lähdin ihan töikseni käymään koululla seuraavana päivänä, koska minulla ei ollut tuolloin koulua. Asia onneksi hoitui ja pääsin tekemään haun sen jälkeen, kun olin skannannut sen sähköiseen muotoon.

Haun jälkeen minulle tuli koulun sähköpostiin viesti, että vaihtohakuni on vastaanotettu ja saan jäädä odottelemaan jatkotoimia.
Sen jälkeen elinkin epätietoisuudessa jonkin aikaa, koska en viitsinyt sanoa, että olen nyt varmuudella lähdössä vaihtoon, koska halusin odottaa viralliset tulokset ennen kuin puhun siitä hirveästi. Kuitenkin joillekin tuli siitä puhuttua, koska hakeminen on jo melko varma merkki, että jonnekin pääsee. Varsinkin Erasmuksen kautta on melko suuri todennäköisyys päästä johonkin, joten tiesin, että melko varmasti jonnekin tulen lähtemään ensi kevätlukukaudella. Kohde oli kuitenkin epäselvä, joten pidin asian suhteen matalaa profiilia.

29. maaliskuuta minulle tuli sähköpostia kv-palveluista englanniksi otsikolla: "north2north Place offered". Tässä vaiheessa sydämeni hypähti kurkkuun ja sydän tuhatta ja sataa hakaten kirjauduin viestin ohjeiden mukaisesti vaihtoonhakuportaaliin katsomaan kohteeni. Siellä näkyi, että Regina/Kanada on hyväksynyt minut. Siinä vaiheessa kiidin puhelimessa olevan avonaisen sähköpostiviestini kanssa Jannen luo ja pyysin häntä lukemaan. Sitten raahasin hänet katsomaan tietokoneelta kohteen nimen. Janne halasi minua onnitellakseen valinnasta ja siinä vaiheessa aloin vaan valtoimenaan itkeä. Kaikki tunteet, mitä olin käynyt ennen hakuprosessia ja sen aikana läpi, purkautuivat siinä hetkessä, kun sain tietää, että minut on todellakin valittu. Olin yllättynyt, en ollut uskonut tarpeeksi omiin mahdollisuuksiini. Siinä unohtui tenttiin lukeminen moneksi tunniksi, koska olin niin tunteiden vallassa!

Tässä vaihtoonhakuportaalista ylempänä "Your ongoing procedures" eli hakemukset, jotka olet täyttänyt. Minulla on siellä molemmat hakemukset täytetty juuri täsmällisesti deadlinea edeltävänä iltapäivänä kuta kuinkin samaan aikaan!
Alla näkyy näinkin vaatimattomasti, mihin minut on hyväksytty. Tarjottu paikka piti hyväksyä tai perua valitsemalla muistaakseni Accept tai Cancel. 


Vielä monta asiaa on selvitettävänä, mutta olen jo askeleen lähempänä unelmani toteutumista. Olen edelleen hämmentynyt kaikesta, enkä ihan täysin vieläkään ymmärrä koko asiaa, vaikka kohteen selviämisestä on jo kolme viikkoa. Onneksi minulla on aikaa käsitellä ja ymmärtää - eiköhän se viimeistään valkene, kun on aika lähteä ja kun olen päässyt kohteeseen.


Heidi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti