lauantai 18. elokuuta 2018

ISIC ja eTA - mitä ne ovat?

Heipparallaa, taas hetken tauon jälkeen vaihtoasioissa liikkeellä! Otsikossa onkin kaksi kirjainyhdistelmää, ISIC ja eTA - mitä ne ovat? Tarkoitukseni on nyt avata niitä. Erityisesti eTA on hyvinkin oleellinen Kanadaan matkustaessa, ISIC:lla muuten vain säästät.

Aloitetaan ISIC-asiasta. ISIC tulee sanoista International Student Identity Card eli suomeksi sanoen kyse on kansainvälisestä opiskelijakortista. TÄSTÄ linkistä pääset tutustumaan ISIC- suomenkielisiin sivuihin, jota kautta pääsee myös ostamaan kortin.
Itse en totta puhuen alkuun tiennyt, että tällainen maailmanlaajuisesti hyväksytty opiskelijatodistus on olemassa. Luin siitä sattumalta eräästä matkailublogista, jossa kirjoittaja kertoi sillä säästävän parhaimmillaan pitkän pennin. Perehdyin asiaan ja kortti vaikutti erittäin hyvältä. Halusin sellaisen ehdottomasti myös itselleni!



Sivut olivat yksinkertaiset ja kortin tilaaminen oli helppoa. Kuitenkin tämä Frank-järjestelmä aiheutti hämmennystä ja yritin kirjautua sinne, mutta jostain syystä sisäänkirjautuminen ei onnistunut. Kuitenkin kortin pystyi myös tilaamaan tästä alemman kuvan mukaisesta kohdasta ilman mitään sisäänkirjautumista. Kysyin vielä varmistusta OSAKOlta eli opiskelijajärjestöltämme ja sieltä sanottiin, että jos minulla on jo Suomessa käyvä Oamkin opiskelijakortti, minun ei tarvitse ostaa kansainvälistä korttia Frankin kautta, koska tällöin kyseinen kortti kävisi myös Suomessa ja en kahta opiskelijakorttia kotimaassani tarvitse. Eli jos haluan vain ulkomailla käyvän opiskelijakortin, kannattaa tilata tätä alemman kuvan mukaista kautta. Tähän pääsee yksinkertaisesti ISIC:in sivujen kautta painamalla ylemmän kuvan mukaisesti "Tilaa ISIC".

Näin olisin tehnyt itsekin, mutta kysyinpähän varmistusta oman mielenrauhani vuoksi. 10 eurolla saa käyttöön digitaalisen kortin, joka on kätevä sinänsä, että aina ei tarvitse olla muovista korttia saatavilla. Kuitenkin itse olen sen verran vanhanaikainen vielä, että en luota täysin näihin digitaalisiin systeemeihin ja sähköisiin todistuksiin, koska pessimistin luonne tulee pintaan sen verran, että toivon parasta ja pelkään pahinta, ja siksi ajattelenkin, että minun tuurillani puhelimeni juuri hajoaa tai jumittuu, kun korttia tarvitsisin ja lopulta joutuisin maksamaan oikean hinnan tai en pääsisi bussiin tai vastaavaan, mitä nyt puhelimesta näyttäisinkään. Sen verran olen jo digimaailmaan uskaltanut siirtyä, etten tulosta enää Onnibus-lippuja niin kuin aiemmin tein. :D

Muovisesta kortista tulee 5 euron lisämaksu, mutta itse maksoin koko 15 euroa, koska kyllä omasta mielestäni konkreettinen kortti on aina parempi kuin puhelimesta näytettävä kortti (vain minun mielipiteeni). Kortti on vuoden voimassa niin kuin opiskelijakortit yleensäkin ovat. Play-kaupasta tämä sovellus löytyy hakusanalla ISIC App, itse latasin sen heti. Sovelluksessa pystyy heti ensiklikkauksella etsimään minkä tahansa kaupungin opiskelijatarjoukset. Oman opiskelijakortin saa näkyviin sovelluksen alalaidasta klikkaamalla "Show ISIC card". Kortin voi lukita salasanalla, jolloin sitä ei saa auki muuten. Tämä estää mahdollisen väärinkäytön ja itse taas osittaisella pessimistin luonteellani olen varautunut kaikkeen eli halusin suojata korttini salasanalla. Toki jos puhelimeni varastettaisiin, olisi siellä paljon tärkeämpääkin informaatiota kuin opiskelijakorttini. Mutta just in case!

Tästä pääsee vielä kortin tilausohjeisiin. Korttia tilatessa saat päättää, kirjoitatko koulusi nimen suomeksi vai englanniksi, mutta itse halusin ilman muuta kirjoittaa sen englanniksi, koska ulkomailla tulen korttia käyttämään. Kortti maksetaan luottokortilla, eli tarvitset luottokortin. Tilaamiseen tarvitaan jokin opiskelijatodistus, itse latasin kuvan voimassaolevasta Oamkin opiskelijakortistani ja se riitti. Saat itse päättää millaisen kuvan valitset korttiin, mutta sen on kuitenkin hyvä olla sellainen, että olet siitä tunnistettavissa. Korttitilauksen sanottiin kestävän pari arkipäivää, jonka jälkeen sähköpostiin tulee vahvistus, mutta itselläni taisi kestää pitkälle viikko! Olin jo valmistautunut laittamaan sinne sähköpostia, koska minulla oli kuvatodiste siitä, että olin maksanut kortin, mutta sitten vahvistus ilmestyikin sähköpostiini kuin tilauksesta ja kaikki oli kunnossa. Konkreettisen kortin kerrottiin tulevan 2-3 viikon sisällä tilauksen vahvistuksesta, ja tämä taisi kutakuinkin pitää paikkansa. Ouluun kortti oli ilmestynyt sillä aikaa, kun olin sieltä poissa.


Sitten tämä eTA eli Electronic Travel Authorization, joka on siis matkustuslupa Kanadaan ja sitä haetaan verkossa. Tämä on tullut pakolliseksi 15.3.2016. Tämän jälkeen matkustajia ei ole päästetty koneeseen ilman tätä lupaa. Lupa on voimassa 5 vuotta tai niin kauan kuin passi on voimassa.
Tästä luin heti sen jälkeen, kun sain tiedon vaihtoon pääsystä ja tutkin käytännön asioita Kanadaan liittyen. Sen jälkeen aloin ottaa asiasta selvää ja etsin tietoa tästä matkustusluvasta monesta eri lähteestä, taas kaiken varalta. Lähteiden tiedot täsmäsivät lähes 100-prosenttisesti, mutta juuri ennen kuin aloin tekemään hakemusta, löysin hakemuksen täyttöohjeet. Ja voin vain sanoa, että onneksi KERRANKIN luin ohjeet, niistä oli aivan valtavasti hyötyä! Pystyin varmemmin mielin alkamaan hakemuksen täyttöön, kun tiesin, mitä tuleman pitää. Suosittelen siis lämpimästi ohjeisiin tutustumista, pääset niihin TÄSTÄ linkistä. Ohjeet kannattaa lukea huolellisesti, koska niissä on paljon suomalaiselle matkustusluvan hakijalle ylimääräistä tietoa, joihin ei edes tarvitse perehtyä, koska niitä ei edes kysytä hakemusta täyttäessä, kun ilmoitat olevasi Suomen kansalainen.

Tärkein asia on se, että haet matkustuslupaa itsellesi, et kenenkään toisen puolesta (kysytään heti alussa) ja että kirjoitat passinumerosi oikein, omat nimesi oikein ja muutkin asiat oikein (tämä onkin itsestäänselvyys). Monessa kohtaa varoiteltiin, että tarkista tietojesi oikeinkirjoitus, koska et voi niitä enää myöhemmin muuttaa ja jos tiedoissasi on virhe, voidaan evätä pääsysi maahan jne. Syystäkin sai olla skarppina ja stressaantua vähän, mutta loppujen lopuksi itse hakemus oli melko lyhyt ja koska olin jo tutustunut ohjeisiin, tiesin mitä laittaa mihinkin kohtaan ja homma kävi hyvinkin nopeasti.


Tämä on pääsivu, josta voit hakea matkustuslupaa klikkaamalla "Apply online for an eTA". Siitä hakemuksen täyttö alkaa. Hakemusta ei voi keskeyttää, tallentaa tai muokata myöhemmin, joten se on tehtävä kerralla loppuun ja oikein. Pääasiassa tarvitset ETA:n tekemiseen

1) Passin
2) Luottokortin
3) Sähköpostiosoitteesi + muutamia muita tietoja.

Kaikki on melko selvää, kun perehdyt asiaan ja luet kohdat huolellisesti. En käy sen enempää läpi mitä hakemuksessa kysytään, koska asianomaiset voivat itse perehtyä ylläolevaan linkkiin, josta pääsee lukemaan ohjeet itse. Kuitenkin osoitekohdasta sanon sen verran, koska ohjeista huolimatta se aiheutti itselleni hämmennystä.

Tässä kohtaa pähkäilin, että mitähän ihmettä näihin kaikkiin kohtiin laitetaan. Kuitenkin lopulta päädyimme siihen tulokseen, että Apartment number -kohtaan tulee asunnon numero, Street numberiin kadun numero ja Street Address-kohtaan kadun nimi. Eli toisin sanoen erittelet osoitteesi kolmelle eri riville, vaikka suomalaisissa hakemuksissa voit kirjoittaa koko osoitteesi yhdelle riville. Onneksi kyse ei ollut tämän kummemmasta asiasta, mutta aiheutti kuitenkin hämmennystä!


Lopuksi kysyttiin vielä matkustustietoja, mutta vastasin tähän, etten vielä tiedä, koska jos olisin laittanut "Yes", minun olisi pitänyt ilmoittaa lähtöpäiväni kellontarkasti. Matkustuslupaa suositeltiin hakemaan ennen lentojen varaamista, joten en vielä tiedä tarkkaa lähtöpäivääni. Tämä kuitenkin ok.
Lisäksi muutamia taustakysymyksiä, kuten olenko ikinä hakenut oleskelulupaa tai viisumia Kanadaan, onko minua koskaan pidätetty tai olenko tehnyt muita rikoksia maassa, olenko viimeisten kahden vuoden aikana sairastanut tuberkuloosia tai olenko ollut tekemisissä tuberkuloosia sairastavan henkilön kanssa sekä olenko ollut psyykkisesti vakaa. :D Jos olen, niin valitsen "None of the above" eli ei mitään yllämainituista. Tietääkseni olen henkisesti suhteellisen vakaa. :D


Hakemuksen huolellisen täyttämisen jälkeen (ja passinumeron sata kertaa tarkistettuani :D) klikkasin "Proceed the payment" ja minun piti syöttää korttini tiedot, jotta tulen maksaneeksi 7 Kanadan dollaria eli noin 5 euroa tästä hakemuksesta. Alun perin luin, että vain luottokortti käy maksuvälineeksi, mutta myös Debit-puoli riitti tähän. 






Nettisivuilla lupailtiin, että hakemuksen päätös tulee muutaman minuutin kuluessa sähköpostiin. Näin myös kävi. Sähköpostissa ilmoitettiin, että "eTA approved" eli matkustuslupani on hyväksytty ja nyt saan matkustaa Kanadaan lentäen. Viimeisessä lauseessa myös muistutellaan, että jos aikoo matkustaa Yhdysvaltoihin, tulee hakea matkustuslupa ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Tästäkin luin, kun aiheeseen perehdyin. En tarkalleen tiedä, millä tavalla tämä on nyt liitetty sähköisesti passiini, mutta kaiken varalta tulostan kaikki dokumentit mukaani vahvistukseksi siitä, että olen hakemuksen maksanut ja myöskin tehnyt ja siitä päätöksen saanut. 

Näinpä siis vaikuttaa siltä, että olen saanut taas kaksi asiaa hoidettua pois päiväjärjestyksestä ja olen taas askeleen lähempänä lähdössä Kanadaan. :) Näin ne asiat pikkuhiljaa hoituvat!

Oliko tämä mielenkiintoista? Uutta vai tuttua tietoa? Oliko tästä apua, oliko tämä hyödyllinen? Jättäkää kommentteja! =)



Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti