perjantai 10. toukokuuta 2019

VISIT BANFF

Hei!

Nyt on vuorossa kirjoitella vähän Banffista. Olen käynyt siellä yhteensä kolme kertaa ja tunnollisimmat lukijat ovatkin varmaan aiemmista postauksistani sen huomanneet. Edellisistä kerroista (paremmilla keleillä) voit lukea täältä ja täältä.

Kävimme 27. huhtikuuta Banffissa Calgaryssa asuvan suomalais-nigerialaisen perheen kiuruvetisen äidin Heinin ja heidän 1- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa. Sen jälkeen jäin viideksi päiväksi Canmoreen ystäväni Annan kotiin.
Olimme helmikuussa suomalaisten vaihto-opiskelijoiden kanssa myöskin samassa perheessä Calgaryssa, mutta nyt toukokuussa minä majailin siellä 1,5 viikkoa! Oli todella hienoa, että sain olla heidän kotonaan niin kauan ja he majoittivat minua kuin perheenjäsentä. Taisin sopeutua hyvin lapsiperheen arjen keskelle. =)


Halusin nähdä tällä viimeisellä kerralla Banffissa nämä kirjaimet, koska edellisillä kerroilla en ollut niitä nähnyt ja emme lähteneet etsimään, kun emme varmaksi tienneet niiden sijaintia. Ne löytyivät kyllä helposti, kun tiesi mistä liittymästä Banffiin kannattaa mennä. Kyseessä taisi olla toinen liittymä, jonka varteen nämä kirjaimet tulevat. Ne olivat luonnossa pienemmät kuin miltä ne kuvissa näyttävät, mutta toisaalta Banff on lyhyt nimi, joten eipä niistä hirveän isoja saa! 




Keli oli hyvin epävakainen: välillä aurinko meinasi pilkistää pilvien takaa, välillä oli sateetonta ja välillä satoi lunta tai räntää. Emme menneet vaeltamaan, koska korkeammalta ei olisi varmasti nähnyt mitään maisemia, reitti olisi voinut olla mutainen ja vaeltaminen epävakaisessa talvisäässä olisi muutenkin ollut epämukavaa ja vaarallistakin, koska Heinillä oli Emil rintarepussa. Päätimme tehdä enemmän turistijuttuja Banffissa, jotka mahdollistaisivat sisällä olemisen kelin ollessa epävakainen ja ikävä.

Tässä sama maisema hieman eri näkövinkkelistä hetkeä myöhemmin. Kertoo jotain sään vaihtelevuudesta, ja vuorilla sää vaihtelee mahdollisesti vielä selkeämmin kuin jossain muualla. 



Tämä paikka oli Bow Falls, jonka kävimme katsomassa ja samalla vähän kävelemässä/vaeltamassa lähimaastossa, mikä osoittautui paremmaksi ratkaisuksi kuin pidempi vaellus, koska lunta alkoi sataa melko lailla. Onneksi emme olleet kaukana autosta, koska keli oli melko ikävä. Harmillista, koska emme nähneet edes vuoria lumisateen aikana, vaikka tiesimme, että ne ovat kirjaimellisesti kaikkialla. Vuorilla vierailuun tällainen sää ei ole paras, mutta juuri nyt emme voineet valita päivää, koska olin menossa Annan luo Canmoreen poistulomatkalla.

Tietenkin, jos olisimme tienneet miten huonon kelin luontoäiti lykkää, olisimme ehkä harkinneet asiaa uudelleen. Siitä lisää myöhemmin! 




Mietteliäs Emil - hetkeä myöhemmin matkalla kohti vesirapakkoa. Oikeastaan sekunti kuvanoton jälkeen Emil olikin kävellyt tuohon rapakkoon! 


Alkoi sataa lunta, niin käännyimme takaisin autolle. Lunta alkoi todellakin sataa rankasti ja hyvä että näki eteensä. Tällä tiellä kävellessä näimme myös kauriita/peuroja hyppivän kallion päälle vähän loivemmassa kohtaa.




Tämän paikan nimi on Cave and Basin National Historic Site. Siitä voi lukea lisää täältä. Tämä oli sisäkohde, joka sopi hyvin lumisadepäivän aktiviteetiksi. Heinikään ei ollut koskaan käynyt siellä, joten se oli uusi kokemus myös heille. Tämä ei ollut myöskään kallis, muistaakseni vain 3.90 dollaria! Luola oli sinällään pienempi kuin odotimme, mutta olihan se silti ihan kiva. Kyseessä oli ilmeisesti ensimmäinen hot spring, joka Banffista on löydetty vahingossa, ja siitä kaikki on alkanut. Nykyään Banffista taitaa löytyä useampia hot springejä ja sieltä löytyy myös hot spring kylpylä. Luolassa haisi erikoiselle, se taisi olla sulfiitin haju. Sinne mentiin luolakäytävää pitkin, joka oli alkuperäistä kalliota. Muu rakennus oli jälkeenpäin luolan suulle rakennettu. Siellä oli pieni museotyyppinen huone, mutta siinä se oikeastaan oli. 


 



Banff Park Museum oli meidän viimeinen kohteemme, jossa vierailimme. Museo sijaitsi aivan Banffin keskustassa, mutta ei siellä mikään ole kovin pitkän ajomatkan päässä. Tämäkään sisäaktiviteetti ei ollut kallis, taisi maksaa saman verran kuin Cave and Basin. Kyseessä oli melko pieni museo, mutta siinä oli kuitenkin kaksi kerrosta ja melko paljon katseltavaa. Tämä oli enemmän luonnontieteellinen, siellä oli paljon täytettyjä eläimiä.


 

Tässä on ei-niin-imarteleva kuva Banffin kylältä. Minulla todellakin on ONNEKSI olemassa parempiakin, tämä on suorastaan hirvittävä otos. :D Hyvällä säällä tämän pääkadun päässä näkyy suuri vuorenhuippu ja keskusta näyttää muutenkin houkuttelevammalta. Oli pakko vertailun vuoksi napata kuva täältä, koska keli oli todellakin melko hirveä ihan sama millä mittapuulla katsoo! Kävimme vain lyhyesti pääkadulla kävelemässä ja poikkesimme samaan liikkeeseen, missä vierailimme helmikuussa isommalla porukalla. Silloin katsoin metallista juomapulloa, jossa lukee kyljessä Banff ja siinä komeilee myös Kanadan lippu. Ajattelin silloin, että jos vielä huhti-toukokuun vaihteessa haluan sen, käyn sitten ostamassa. No, olin tullut parissa kuukaudessa siihen tulokseen, että kyllä sen pullon voisi käydä nappaamassa seuraavalla kerralla Banffissa. Heiniä oli myös viimeksi jäänyt harmittamaan, ettei tullut ostettua uutta lompakkoa, joten kyseisessä liikkeessä vierailu sopi oikein hyvin.


Pullo osoittautui todella hyväksi ostokseksi, koska metallinen pullo on aina ekologisempi kuin muovinen, se säilyy parempana pitkään ja lisäksi se pitää juoman kylmänä tai kuumana pidempään. Esimerkiksi kylmä vesi on säilynyt todella pitkään kylmänä verrattuna tavalliseen muovipulloon, mikä on todella kiva juttu!

Jos tähän postauksen loppuun vielä imartelevampi kuva Banffin keskustasta (vaikka osa lukijoista on varmasti kuvia nähnyt aiemmissa postauksissa). Kaikki eivät kuitenkaan jaksa lähteä lukemaan tai selailemaan kuvia edellisistä postauksista, joten teen tämän teille helpoksi ja liitän tähän kuvia Banffin kylältä aurinkoisella, selkeällä säällä.



Ylempi kuva taitaakin olla lähestulkoon samasta kohtaa otettu kuin tuo surkean näköinen otos. Ihan hyvä vertailuun, mikä oli tarkoituksenikin!

Kiitos, kun seikkailitte blogin välityksellä mukanani Banffissa! Päivittelen vielä Canmoresta ja Calgarysta. Huomenna minulla on lento Calgarysta Torontoon, ja majailen vielä loppuaikani Kanadassa London -nimisessä kaupungissa Ontarion provinssissa, se on parin tunnin ajomatkan päässä Torontosta. Vierailemme kuitenkin tuossa isossa kaupungissa maan itäosassa samalla, kun lennän sinne huomenna. Vietämme siellä yhden yön ennen kuin suuntaamme kohti Londonia.

Eli lisää seikkailuja luvassa ennen kotiinpaluuta, johon ei ole enää niin kauaa! Enää 12 päivää jäljellä. Se tuntuu hurjalta, mutta kyllä minä sitä jo kovasti odotan! 



Heidi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti